Energielabel Nieuwbouw | EP-U(W)D

Energie Prestatie Utiliteitsgebouwen en (Woningen) Detail


Nieuwbouw van woningen en utiliteitsgebouwen moet aan strengere voorwaarden voldoen dan bestaande bouw, dit is vastgelegd in de Omgevingswet.

Bij nieuwbouw is het verplicht om volgens de eisen van het Bouwbesluit te bouwen en een onderdeel van de omgevingsvergunning aanvraag is de Energie Prestatie berekening Nieuwbouw voor zowel bedrijfspanden als woningen.


Beng eisen

Vanaf 1 januari 2021 gelden de Beng eisen. Beng staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen en gaat uit van:
Beng 1 | De energiebehoefte in KwH per m2 per jaar 
Beng 2 | Het primaire fossiele energiegebruik 
Beng 3 | Percentage hernieuwbare energie 

Deze berekening wordt geheel gemaakt vanaf de bouwtekeningen in combinatie met het bestek. Tijdens de bouw worden er in verschillende stadia opnames gemaakt en bij de oplevering wordt het gehele gebouw nogmaals gecontroleerd en gereed gemeld.

In de Regeling Bouwbesluit 2012 staat per 1 januari 2021 in artikel 3.6 dat een berekening van de energiebehoefte, primair fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie plaatsvindt door een BRL 9500 detailopname gecertificeerd bedrijf met BRL 9501 geattesteerde software.

Een energieprestatieberekening t.b.v. omgevingsvergunning mag dus alleen door een BRL 9500 gecertificeerd bedrijf plaatsvinden. In de BRL 9500 staan o.a. de volgende onderdelen:

  • Artikel 3.1 verplicht dat bij zowel vergunningsaanvraag als oplevering een detailmethode berekening gemaakt wordt. Bij appartementengebouwen moet er een berekening per gebouw en een berekening per appartement gemaakt worden.

  • Artikel 4.1 geeft aan dat een berekening alleen opgesteld mag worden door een vakbekwaam adviseur. Bijlage 2b specificeert dat de vakbekwaamheid aangetoond wordt door een Bewijs van Vakbekwaamheid.

  • Artikel 4.3 geeft aan dat één van de verplichte werkzaamheden registratie bij vergunningsaanvraag en oplevering is. In paragraaf 4.3.5 wordt toegelicht dat “registratie” het registreren in de landelijke energielabeldatabase (EP-online.nl, in beheer bij RVO) is. Gemeentelijke ambtenaren moeten controleren of aan bovenstaande voorwaarden is voldaan wanneer een energieprestatie berekening wordt ingediend voor omgevingsvergunning via het omgevingsloket.

  • De eenvoudigste manier waarop zij bovenstaande voorwaarden kunnen controleren is aan de hand van de registratie bij RVO (EP-online.nl), want voor een succesvolle registratie in EP-online moet in ieder geval de berekening worden:
    * aangeleverd door een gecertificeerd bedrijf.
    * gemaakt door een gediplomeerd EP U(B)D adviseur.
    * gemaakt in BRL 9501 geattesteerde software.
    Als er een registratie gedaan is, weet de gemeente dus dat aan alle voorwaarden vanuit de Regeling Bouwbesluit 2012 is voldaan. 

  • Verder weet de gemeente dat de berekening valt onder de kwaliteitsborging van de BRL 9500 met interne audits en externe audits door de Certificerende Instelling. Hiermee weet de controlerende gemeente dat de berekening door een vakbekwame adviseur is opgesteld en steekproefsgewijs door experts wordt gecontroleerd.

Onze
Tarieven

Prijs op aanvraag